shopping_cart
Winkelwagen
(0)
Een Dagje Fotograferen op het Voetbalveld: Tips en Tricks
Bij een normale wedstrijd is het prettig om ca 30 minuten voor de aftrap aanwezig te zijn, dat is vaak het moment dat de spelers het veld betreden om te beginnen met de warming-up. Dat is ook het moment om even het contact te leggen en ze succes te wensen met het verloop van de wedstrijd
Zodra de spelers gaan opkomen voor de wedstrijd is de mooiste positie de middenstip. Dan kun je de spelers in hun volle concentratie vastleggen. Tijdens de wedstrijd is het van belang de juiste positie te kiezen langs het veld, dit kan zijn op de 16-meter lijn naast het doel of langs de lange zijde ter hoogte van het strafschopgebied. Tijdens de wedstrijd kun je je nog verplaatsen als het spel aan de andere helft van het veld gespeeld wordt. Dan ben je ook geen storende factor voor de spelers.
Tijdens de rust verplaats je jezelf naar de andere kant van het veld (mits je fotografeert voor 1 bepaalde club).
Vlak voor het einde van de wedstrijd begeef je jezelf richting de dug-outs om de spelers vast te leggen als er afgefloten wordt. Ook dan pak je weer mooi de emoties van de spelers. Is het nou een topwedstrijd en de club waarvoor je fotografeert heeft gewonnen, richt je dan ook op de supporters die het feest met de spelers meevieren, dit kan prachtige sfeerbeelden opleveren.
Hier zijn een paar tips om je te helpen de beste opnamen te maken:
Voorbereiding
Uitrusting:
Camera: Een DSLR of spiegelloze camera met een goede autofocus is ideaal voor sportfotografie.
Lensen: Een telelens (70-200mm of langer) is essentieel om de actie van veraf vast te leggen. Een groothoeklens kan handig zijn voor sfeeropnamen.
Extra batterijen en geheugenkaarten: Zorg ervoor dat je altijd een extra accu en geheugenkaarten meeneemt.
Instellingen:
Diafragma: Een groot diafragma (laag f-getal) zorgt voor een scherp onderwerp en een onscherpe achtergrond.
Sluitertijd: Een snelle sluitertijd bevriest de actie.
ISO: Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden om ruis te verminderen, maar wees bereid om deze te verhogen bij weinig licht.
Locatie:
Vergunning: Controleer of je toestemming nodig hebt om op het veld te fotograferen.
Beste plek: Kies een plek waar je een goed overzicht hebt van het hele veld.
Tijdens het fotograferen
Scherpstellen: Gebruik continue autofocus om bewegende onderwerpen bij te houden.Compositie: Let op de compositie van je foto's. Gebruik de regel van derden en zoek naar interessante lijnen en vormen.
Verschillende perspectieven: Probeer verschillende hoeken en perspectieven om unieke foto's te maken.
Vertel een verhaal: Probeer niet alleen de actie vast te leggen, maar ook de emoties en de sfeer van de wedstrijd.
Fotografeer de details: Let op de details, zoals gezichtsuitdrukkingen, schoenplaatjes en het gras.
De bal: probeer altijd de bal in het beeld te hebben, een speler die de bal kopt en de bal is al weg, dan klopt het beeld eigenlijk al niet meer. De bal is dus heel belangrijk om in beeld te hebben.
Na het fotograferen
Bewerking: Bewerk je foto's om ze te verbeteren. Pas de belichting, contrast en kleur aan.Delen: Deel je foto's met anderen op social media of een fotowebsite. Probeer ook zoveel mogelijk de vastgelegde spelers te taggen, die delen vaak de beelden ook op hun eigen social accounts met de naam van de fotograaf eronder. Hierdoor bereik je meer mensen online.
Extra tips
Kleding: Draag comfortabele kleding en schoenen, aangezien je veel zult staan en lopen.Weer: Controleer de weersverwachting en neem indien nodig regenkleding mee.
Oefening baart kunst: Hoe meer je fotografeert, hoe beter je wordt.
Enkele ideeën voor foto's:
Actie: Spelers in actie, doelpunten, tackles, reddingen.Emoties: Gezichtsuitdrukkingen van spelers, coaches en fans.
Sfeer: Opwarmen, rustpauzes, supporters.
Details: Schoenplaatjes, het gras, de bal.
Geplaatst in:
Nieuws